RECEPT I Gazpacho à la Benoît

Binnenkort komt de zomer op haar hoogtepunt… of dat hopen we toch met de zwakke lente in onze gedachten… deze week krijgen we nog wat regen maar volgens de voorspellingen komt de warmte daarna op ons af. Wij zijn hier alvast met wat nieuwe inspiratie om wine & food-wise de dagen aangenamer te maken. Deze frisse gazpacho met watermeloen is een perfect gerecht om af te koelen en te genieten van de overvloed aan verse groenten en fruit, dit is trouwens één van de recepten van Benoît, dat hij op één van zijn buitenlandse werkstages wist te bemachtigen. Deze klassieke Spaanse koude soep zorgt voor een lichte, hydraterende en onweerstaanbaar verfrissende maaltijd.

Passende wijnen bij deze gazpacho:

  1. Pardevalles albarin 2023 I Tierra de Léon I Spanje
  2. Manincor la Manina 2022 I Alto Adige I Italië
  3. Domaine de Valdition Blanc 2023 I Provence I Frankrijk 

Ingrediënten:

 - 2 kg rijpe (zoete) tomaten, in grove stukken

- 2 komkommers, in grove stukken

- 2 versnipperde uiten

- 4 teentjes knoflook

- 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in grove stukken

- 1/2 watermeloen

- 4 eetlepels extra vergine olijfolie

 

Bereidingswijze:

 

  1. Snijd de groenten en watermeloen en leg open op een bakplaat, kruid met peper en zout en besprenkel royaal met olijfolie. Laat de groenten bij voorkeur een nacht marineren met de olijfolie en kruiden, heb je die tijd niet? Maak dan de gazpacho ’s ochtends voor de middag/avond.

 

  1. Doe het groentemengsel in een blender of met een staafmixer tot een gladde soep. Je kunt de soep zo fijn of grof maken als je zelf wilt, door eventueel aan te lengen met wat kippenbouillon/water.

 

  1. Voeg olijfolie, zout en peper toe aan de gepureerde soep volgens smaak. Proef en pas de kruiding naar wens aan, hou je van een fris zuurtje? Voeg dan wat citroensap of rode wijnazijn toe. Voor een dunnere gazpacho kun je een beetje koud water toevoegen tot de gewenste consistentie is bereikt.

 

  1. Giet de soep in een grote kom of individuele kommen en zet deze in de koelkast. Laat de gazpacho minstens 2 uur koud worden, maar bij voorkeur langer, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.

 

  1. Serveer de gazpacho koud, gegarneerd met blokjes tomaat en verse kruiden zoals basilicum of munt.

 

Perfect voor een zomerse lunch, voorgerecht of als onderdeel van een tapasavond. Geniet ervan!


Laat een boodschap achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.