Roséwijnen

ROSÉ WIJN

Rosé wijnen zijn trendy en hip, meer dan ooit wordt roséwijn gedronken door alle soorten van wijnliefhebbers en dit niet enkel en alleen in de zomer, maar het hele jaar door. Met de zomer voor de deur, gaat Benoît even dieper in op dit onderwerp en brengt eenvoudig de verschillen en gelijkenissen aan over de verschillende soorten roséwijn. Welk type rosé schenken we op ons terras en welke rosé kunnen we serveren bij een verfijnd gerecht? Daarnaast verteld hij je ook enkele tips, weetjes en mogelijke combinaties met gerechten, om zo optimaal te genieten van je wijn en deze fantastische zomer!
Santé!!!

Tips van Benoît:

- Rosé wijn dient koel geserveerd te worden op 10 graden om maximaal te genieten van z’n aroma’s en finesse. Een goede 2 uur op voorhand in de koelkast zetten is een must.
- Gebruik een mooi glas, want ook rosé wijn verdient dezelfde aandacht als witte en  rode wijn
- Is de roséwijn te warm geworden, gebruik een ijsemmer om die bij toe koelen maar doe nooit ijsblokken in het glas, dit verdoezeld de aroma’s en finesse van de wijn en doet afbreuk aan het ambachtelijke werk dat de wijnmaker heeft gedaan.

Waar komt de ‘rosé’ kleur vandaan? 

Rosé wijnen kunnen op verschillende manieren worden gemaakt en komen zo aan hun typische kleur, dit kan schakeren van het meest bekende zalmroze tot intens frambozenrose. De verschillende methoden even opgelijst:
  • een langzame en stevige persing, ook wel ‘pressurage direct’ genoemd
  • een korte weking van het druivensap met de druivenschillen, ook wel ‘rosé de macération genoemd’.
  • na een aantal uur een deel van een vat aftappen waar druivensap en druivenschillen weken voor rode wijn, beter bekend als ‘rosé de saignée’, omdat ze het vat laten ‘bloeden’...
  • het mengen van witte en rode wijnen, dit is momenteel enkel toegestaan in Champagne, deze methode wordt een rosé ‘d’assemblage’ genoemd.
 

Aperitief met tapas

Niets leuker dan bij goed weer samen met vrienden en familie van een goed glas rosé te genieten, met een tafel vol heerlijkheden. Santé!

Tips voor het aperitief/terras drink: 

 - Probeer vooraf wat klaar te zetten, zodat je zoveel als mogelijk bij u gasten kan zijn en geregeld santé kan zeggen.
- Voorzie een ijsemmer gevuld met ijsblokjes, zodat de rosé niet te snel opwarmt wanneer de zon zich van z’n beste kant toont. 

Pan con tomate

Dikke sneden brood of rustiek stokbrood (mag zelfs brood zijn van de dag voordien), insmeren met olijfolie en knoflook, grillen en nadien inwrijven met rijpe tomaten, afwerken met wat fleur de sel en eventueel wat fijn versneden verse basilicum.

PARDEVALLES KLARET ROSE BIO - CASTILLA Y LÉON - SPANJE 

Deze rosé is zalmrozig en heeft licht florale aroma’s wijn. Hij is droog en gemaakt van 2 autochtone druivenvaritiëten, prieto Picudo en albarín blanco die biologisch geteeld worden. Deze wijn kenmerkt zijn door zijn elegante balans tussen fruit en zuren zorgt dat hij perfect past bij een verfijnde tapas, gedroogde ham en uiteraard Pan Con Tomate!

STIFT GÖTTWEIG MESSWEIN ROSE – KREMSTAL – OOSTENRIJK

De tweede rosé is afkomstig uit Kremstal in Oostenrijk. Stift Göttweig is één van de oudste wijndomeinen in Oostenrijk aan de Donau! Hun Messwein is zalmrozig van kleur en heeft een boeket van jonge rode bosvruchten en is droog in de afdronk. De wijn is afgesloten met een schroefdop wat het gemakkelijk maakt om hem te openen. Bij een stukje gerookte zalm of een zomerse salade met bio tomaatjes, is dit een perfecte begeleider.
SERVEERSUGGESTIE: DEZE ROSÉWIJNEN KOMEN HET BEST TOT HUN RECHT ALS JE ZE SERVEERT OP EEN 10 TAL GRADEN.

Food & rosé

Naast de ideale terraswijn kan rosé ook breed worden ingezet bij verschillende verfijnde gerechten. Schenk de rosé gerust in een breder wijnglas en geniet!

KABELJAUW OP VEL GEBAKKEN, ZACHTGEGAARDE BLOEMKOOLROOSJES, KRIELAARDAPPELEN MET PETERSELIE EN EEN VERFIJNDE BOTERSAUS

Deze prachtige vis uit onze Noordzee is een vis met veel structuur. Deze vis is heel subtiel van smaak en om er voor te zorgen dat hij niet uiteen valt na het bakken raden wij u aan hem op z’n vel kant te bakken. Als tip kunnen we u meegeven om misschien enkele kleine sneden te maken aan de velkant. Eveneens dien je de vis voor het bakken te kruiden.
De bloemkoolroosjes mooi “al dente” koken en laten uitlekken. Indien je deze wat kruidiger wenst kun je deze bvb. kruiden met kerrie en even in de oven zetten.

TIP van sterrenchef Filip Claeys, restaurant De Jonkman**

Kabeljauw is één van de bekendste vissen uit onze Noordzee, maar is zeker niet de enige vis die onze Noordzee rijk is. Kabeljauw kent meer dan 10 varianten in dezelfde familie die minder bekend zijn maar op zijn minst even smaakvol. Kies ook eens voor een minder bekende vis zoals schelvis, wijting, steenbolk... 
Vraag je visleverancier naar een lekker stuk Noordzeevis in plaats van specifiek naar kabeljauw te vragen… Zo help ook jij om te streven naar een duurzamere visserij in onze Noordzee.

KORTA KATARINA ROSÉ – PELJESAC (DALMATISCHE KUST) – KROATIË

Deze rosé van Korta Katarina behoort tot ons premium segment. Niet alleen de prachtige fles, maar ook de inhoud mag er wezen. Deze wijn is afkomstig voor 100% uit de plavac mali druif die in perfecte condities gedijen aan de Dalmatische kust. Zijn breed scala aan aroma’s en zijn diepgang zijn dan ook de perfecte match die de versheid van de kabeljauw accentueert. Santé!

DOMAINE DE RIMAURESQ -CRU CLASSÉ-PROVENCE– FRANKRIJK

Als tweede wijn kies ik voor een rosé uit de Provence in Zuid-Frankrijk. Dit is het mekka voor de rosé-wijnproductie. In deze regio maakten de Romeinen reeds wijn. Enkel de top wijnhuizen in de Côtes de Provence mogen het Cru Classé classificatie gebruiken en deze wijn van Domein de Rimauresq behoort met verve tot deze klasse. Licht zalmroze van kleur met in de neus elegante florale toetsen, rode bosvruchten en in de mond een perfecte balans tussen fruit en zuren. Santé!
GOOD TO KNOW: 
  • DE NAAM VAN DE REGIO PROVENCE IS AFKOMSTIG UIT DE ROMEINSE TIJD WAAR MEN DEZE STREEK  NOSTRA PROVINCIA NOEMDEN. VRIJ VERTAALD ONZE PROVINCIE.
  • NAAST ROSÉWIJN WORDT ER EVENEENS TOP WITTE EN RODE WIJN GEPRODUCEERD IN DE PROVENCE.
  • Rosé & sweets

    BELGISCHE AARDBEIEN MET COULIS VAN RODE VRUCHTEN EN IJS MET ‘BOURBON’ VANILLE

    Belgische aardbeien zijn overheerlijk, het seizoen loopt van april tot en met augustus. We raden je aan deze bij een lokale fruitboer of lokale handelaar te kopen, zo heb je de beste garantie en uitleg over de herkomst en kwaliteit.

    Tips van Benoît:

    • Spoel de aardbeien en indien ze groot zijn, kun je ze in partjes snijden.
    •  Gebruik bij het maken van de coulis niet teveel suikerwater, zodoende de fruitsmaak optimaal je smaakpalet kan verwennen.
    • Indien je zelf je vanille-ijs maakt, kan je na het uitnemen van de vanillezaadjes de stokken sparen en in de pot kristalsuiker steken, een leuke manier om je eigen vanillesuiker te maken.
    TERRA VINA VIGNES DE BONAVAL - BUGEY CERDON - FRANKRIJK
    Deze licht sprankelende wijn is afkomstig uit de Bugey regio, die gelegen is tussen de Jura en Savoie streek. Deze mousserende wijn is laag in alcohol percentage en licht zoet. Zijn finesse en fijne pareling zorgen ervoor dat deze Cerdon demi-sec perfect samengaat met dit op en top Belgische nagerecht. Santé!
    SERVEERSUGGESTIE: SERVEREN IN EEN FLUITGLAS OP 10°C.
     
     

    Laat een boodschap achter

    Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.