Weingut Josten & Klein I wijndomein in de kijker

Omdat we graag het verhaal van onze wijnmakers en-domeinen tot in de puntjes met jullie delen, plaatsen we om de zoveel tijd een domein in de spotlight. Het eerste domein die we in de kijker plaatsen is het jonge wijndomein ‘Josten & Klein’. Het wijndomein is gevestigd met hun wijnmakerij in de Ahr-Vallei maar bezit naast wijngaarden in de Ahr ook een aantal toppercelen in de Mittelrhein-regio, nabij het oude wijndorp ‘Leutesdorf’. 

Oprichting

Het wijndomein werd opgericht in 2011 door Marc Josten, wijnbouwtechnicus, en Torsten Klein, oenoloog. Desalniettemin Josten & Klein dus nog maar een goede 10 jaar bestaat, bezitten de heren samen ervaring van meer dan 25 jaar vanop verschillende topwijndomeinen, en zijn dus zeker niet aan hun proefstuk toe. Een aantal jaar na de opstart van het domein besliste Torsten om andere dromen na te volgen. Vanaf dan staat de vrouw van Marc, Anika, hem bij en leiden ze samen dit ambitieuze wijndomein.

Sua Sponte

Marc & Torsten startten hun wijndomein met een lange termijnsvisie en als doel een topnaam te worden als het gaat over kwaliteit in Duitse wijnen. Ze geloven als geen ander in het potentieel van hun wijnregio en -gaarden en willen dit op de puurste manier weergeven in het glas.
 
Als jonge ondernemers met aandacht voor mens en omgeving werken ze zeer duurzaam, in de breedste zin van het woord ‘duurzaamheid’. Met hun ‘no compromise’-mentaliteit, grenzeloze passie en enthousiasme willen ze zich met Josten & Klein als een topkwaliteitswijnhuis profilieren uit de Mittelrhein en de Ahr. Na de opstart van het domein besliste Torsten om andere ambities waar te maken en staat Marc samen met zijn vrouw Anika aan het roer van het wijndomein.
 
Hun motto is ‘Sua Sponte’ die je op bepaalde cuvée’s ook op de flessen kan terugvinden, dit staat voor ‘ontsprongen door eigen kracht en gedrevenheid’ en dit beschrijft hun vastberadenheiden filosofie waarmee ze hun ideeën verwezelijken met behoud van eigenzinnenheid en originaliteit.
 
Marc & Anika produceren kwaliteitswijnen die worden gekenmerkt door de typische druivenrassen van de twee regio's, hun ligging en hun typsische oogstomstandigheden. Het zijn echte, onvervalste wijnen, met aandacht voor kwaliteit verwerkt en met een merkbaar eigen karakter. Voor iedereen die bewust van wijn wil genieten.

Van Ahr naar Mittelrhein en terug

In de Ahr-regio, waar de wijnmakerij en hun hoofdzetel gevestigd is, liggen de wijngaarden voor de rode wijnen. De Ahr is één van  Duitslands kleinste wijnregio’s en er wordt bijna uitsluitend rode wijn gemaakt. Pinot noir of de lokaal genoemde spätburgunder zwaait hier de scepter in de wijngaarden als meest aangeplante druif. De wijngaarden van Josten & Klein bevinden zich in en rond de gemeente Mayschoss met een deel van de ‘Grosses Gewächs’-wijngaard Mönchberg in hun bezit.
 
Daarnaast hebben Marc & Anika ook percelen in de regio Mittelrhein, tevens een kleinere wijnregio in Duitsland die iets Noordelijker gelegen is. De Mittelrhein is een fantastische regio die zich kenmerkt door zijn schitterende, steile leisteenhellingen. De wijngaarden van het domein liggen rond het oudste en grootste wijndorp van de Mittelrhein, namelijk Leutesdorf. Deze gemeente wordt beschouwd als het laatste grote riesling-bastion van de Duitse wijnbouw aan de Rijn (stroomafwaarts). In de Mittelrhein groeien de druivensoorten riesling en pinot gris (grauburgunder), maar ook sauvignon blanc, en laat dit nu één van dé visitekaartjes zijn van deze twee heren. Hun sauvignon blancs zijn van wereldklasse en kunnen in niveau netjes naast de groten van deze wereld staan.

De verschillende wijnen van Josten & Klein

Het gamma van Josten & Klein is onderverdeeld in verschillende niveau’s, voor de lancering van dit domein in onze wijnhandel, zijn we gestart met twee lijnen van het domein.
Enerzijds bieden we de Schiefer-cuvée’s aan, die staan voor degelijke wijnen van de verschillende ‘flagship’-druiven van het domein met een lichtvoetige en pure expressie van de regio.
 
Anderzijds bieden we ook de twee absolute topwijnen aan van het domein, die zich tonen als zeer complexe en intense wijnen met 10-tallen jaren voor zich als bewaarpotentieel. Het gaat over de riesling Im Forstberg, nu reeds op dronk bij rijke gerechten maar die kan zeker nog een 20-tal jaar bewaren. De pinot noir Mönchberg verwent alle pinot noir aficionado’s met een kanjer van een wijn uit de Ahr-vallei. Groots in zijn elegantie en rafinnement, kan deze wijn naast Franse pinot-topreferenties blijven staan.

De toekomst bij Josten & Klein

Op vandaag maakt dit domein reeds bijzonder fijne kwaliteit, maar voor hen stopt het hier niet. Met hun langetermijnsvisie zijn ze voor lange tijd vertrokken en zijn wij ervan overtuigd dat ze nog grote ogen zullen gooien.

Proef de wijnen in ons kennismakingspakket, deze tijdelijke actie voorziet je van de drie ’Schiefer’-wijnen
(sauvignon blanc, riesling en pinot noir)

39,90 EUR ipv 44,60 EUR

Santé!

Laat een boodschap achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.