José Antonio Garcia
Jose Antonio Garcia en zijn vrouw Julia zijn onmiskenbaar onderdeel van de nieuwe generatie wijnmakers in Bierzo. Hun passie en streven naar authenticiteit en duurzaamheid resulteren in verfijnde wijnen met een gastronomische impact. Tijdens ons bezoek aan hun domein waren we onder de indruk van hun nauwgezette aanpak en de zorgvuldige handelingen in zowel de wijngaarden als de wijnkelders.
Jose en Julia bezitten ongeveer 17 hectare wijngaarden, voornamelijk in de gemeente Valtuille de Abajo en een kleiner deel in Corúllon. Beide gemeentes zijn al generaties lang verbonden met Bierzo; zelfs de ouders van Jose hadden wijngaarden in eigendom. Ze werken zelf hard in de wijngaarden en de wijnmakerij, wat de benaming ‘VITICULTOR’ op hun etiket verklaart. Bij de start van hun domein kochten ze enkele oude wijngaarden, variërend van 80 tot 120 jaar oud, en herstelden deze in hun biodiversiteit. Deze wijnstokken dateren uit het tijdperk zonder de verschillende klonen die werden gecreëerd om hogere rendementen te halen. De kracht en het resultaat van deze heropbouw en leeftijd zijn duidelijk zichtbaar wanneer je door hun wijngaarden wandelt en deze vergelijkt met die van de buren. Hun aanpak is bijzonder strikt en getuigd van zelfopgelegde discipline en doorzettingsvermogen, enkel lokale compost wordt gebruikt en enkel biologische groeimethoden worden toegepast.
Veel van hun wijngaarden zijn oude field blends, wat een diepgaande kennis van elke plant vereist om de verschillende druivensoorten te identificeren. Het merendeel van hun wijngaarden is beplant met mencia, aangevuld met garnacha tintorera, godello en doña blanca. De wijnen worden gemaakt in grote foeders met minimale interventie en zeer beperkt gebruik van sulfieten, wat een bijzondere discipline in netheid in de kelders vereist en resulteert in wijnen van uitzonderlijke finesse.
De wijnregio Bierzo is uniek, gelegen net buiten Galicië en aan de rand van Léon. Het gebied heeft een uniek overgangsklimaat door de isolatie van verschillende heuvels en bergen, wat zorgt voor relatief lange winters en korte, intense zomers. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht in de zomer dragen bij aan de finesse en elegantie van de wijnen door het vertraagde rijpingsproces van de druiven.
De wijngaarden in Valtuille zijn geworteld in een mix van graniet, klei en zand met middelgrote keien aan de oppervlakte, gelegen op zachtere hellingen en heuvels. De wijngaarden in Corúllon daarentegen, zijn dieper geworteld in armere bodems van graniet en leisteen, op veel steilere hellingen.
Geniet van deze unieke wijnen, op vandaag misschien nog wat onder de radar... maar zonder twijfel één van de grote namen van morgen. Santé!
7 producten