Raúl Moreno Yaguë
Raúl Moreno Yagüe is geen onbekende in de wijnwereld, zeker in de wereld van de gastronomie is het een naam als een klok én niet alleen in Spanje. Als we het palmares van Raúl even doornamen, is het een vraag waar hij niet is geweest en wat hij niet heeft gedaan in de wijnwereld...
Raúl, geboren en getogen in Sevilla, verhuisde zonder één woord Engels te spreken naar Londen, vastbesloten om zijn horizon te verbreden. Wat begon in de keuken, leidde tot een indrukwekkende carrière als sommelier in toprestaurants in Londen en de VS. Hij werd één van de voortrekkers van het Spaanse blindproefteam en won meerdere internationale competities.
Maar Raúl is meer dan een sommelier met een scherp pallet en zin voor competitie, in Australië combineerde hij werk in de horeca met consultancy, en behaalde hij twee universitaire diploma’s: Viticulture aan Charles Sturt University en Wine Sciences & Oenology aan Melbourne University, waar hij later ook lesgaf in 'Sensory Analysis'. Daar raakte hij definitief gegrepen door het wijnmaken zelf, een voorliefde die hem onder meer naar Domaine Dujac in Morey-Saint-Denis bracht, waar hij kort keldermeester was.
Na 23 jaar internationale ervaring, van Frankrijk tot Georgië, van Zuid-Afrika tot de VS, keerde Raúl terug naar Spanje met een duidelijke missie: wijnen maken die persoonlijk zijn, met een link naar traditie, maar vooral heel eigenzinnig. Zijn projecten situeren zich in Jerez, Sanlúcar, Trebujena en Puerto de Santa María, regio’s met potentieel dat hij opnieuw definieert via stille wijnen, ver weg van klassieke sherry-stijl.
Zijn aanpak is compromisloos en experimenteel: flor-rijping, fermentatie in Portugese amphora’s (talhas), gebruik van oude sherryvaten, spontane gisting, lange schilweking… maar altijd met precisie en doelgerichtheid. Hij werkt met lokale druiven als palomino fino en tintilla de rota, maar ook met chardonnay, pinot noir en syrah, afhankelijk van het terroir en de expressie die hij zoekt.
Raúl werkt samen met lokale eigenaars van oude, vaak vergeten wijngaarden op kalkrijke bodems, meestal hoog gelegen en rijk aan karakter. Elke wijn die hij maakt is een toonbeeld van precisie en vakmanschap, zonder ooit pretentieus te worden. Ze zijn levendig, puur, soms zilt of floraal, maar altijd helder van stijl. Zijn technische bagage en internationale ervaring proef je in elke fles, net als zijn visie: hij vertrekt steevast vanuit de druif, het terroir en de ligging van de wijngaard. Sommige cuvées zijn minder klassiek, wat abstracter misschien, maar altijd doordacht en in balans. Raúl geeft een nieuwe, eigen betekenis aan de toekomst van Andalusië en breekt op elegante wijze met het vastgeroeste beeld van de sherrystreek. Zijn meest gelimiteerde wijnen verdwijnen vaak snel, wie dus benieuwd is, wacht best niet te lang.
0 producten
Sorry, er zijn geen producten in deze collectie