Winter- en kerstinspiratie

FEESTDAGEN

December en januari staan voornamelijk in het teken van het vieren van kerst, oudjaar en nieuwjaar met dierbaren. Met kerst herdenken we de geboorte van Jezus. Interessant is dat het woord ‘wijn’ maar liefst 172 keer voorkomt in de bijbel, waar het symbool staat voor welvaart en vooruitgang. Als jong bedrijf hechten we waarde aan duurzaamheid en introduceren we dit jaar prachtige houten cadeauboxen uit Italië. Ons bedrijf ondersteunt een ecosysteem dat meerdere bomen plant voor elke boom die wordt gekapt. Bovendien bieden we glazen aan die vervaardigd zijn uit gerecyclede wijnflessen. Beide initiatieven passen perfect binnen onze normen en waarden voor de toekomst van onze planeet.

Wist je overigens dat we een uitgebreid assortiment aan alcoholvrije dranken aanbieden? We nodigen je uit om te genieten van zowel lees- als proefplezier. 

Namens het gehele Santé team wensen we je alvast een feestelijke tijd toe!


APERITIEF

Niets leuker met de feestdagen, om met vrienden en familie te genieten van een champagne of een fijne bubbel om te klinken met het wijze woord ‘Santé’.

LEQUART BLANC DE NOIRS EXTRA BRUT

Deze champagne werd door Laurent Lequart ,Dries en Benoît samengesteld. Wij kozen resoluut voor een extra Brut, die uit 100 % pinot meunier druiven  is samengesteld. Deze champagne is fijn en droog en is dan ook ideaal om te genieten als aperitief. De fijne pareltjes zorgen ervoor dat de smaakpapillen worden geprikkeld en onze honger wordt aangewakkerd.

Crémant de Jura Bourdy “ Blanc de Blancs” Brut

Fijne Crémant op basis van 100 % chardonnay druiven. De familie Bourdy is intussen begonnen aan de 16e generatie als familiedomein. Deze fijne bubbel is een streling voor het smaakpalet. Ideaal bij oesters, rillette van gerookte paling/forel of gewoon om te delen met elkaar en te klinken.


TIPS VAN BENOÎT : 

- Plaats de champagne of crémant 2 uur vooraf in de koelkast.

- Bij het openen, de kurk weghouden van uw gasten (veiligheid).

- Kurk en muselet samen van de fles halen.

- Draai voorzichtig de fles en met een lichte tegendruk kun je elegant de       kurk eraf draaien.

- Droog de fles goed af voor het openen

- Serveer in een champagneglas

FEESTGERECHTEN 

HERTENKALF MET WILDSAUS, GEKARAMELISEERD WITLOOF EN BOSCHAMPIGNONS

Tips/weetjes van Benoît : 

- Verwarm de oven voor op 180 graden

- kruid het vlees met peper en zout vooraf

- bak het vlees in de pan aan beide zijden

- Plaats het daarna nog 4 minuten in de oven, met een klontje boter.


Wijnsuggestie :

Rood: Domaine les Davids 100% syrah Vaucluse Frankrijk. 

Rood: La Madrugada cabernet franc Mendoza Argentinië


KERSTKALKOEN MET WINTERSE GARNITUREN

Tips/weetjes van Benoît : 

- Verwarm de oven voor op 180 graden

- Korst de kalkoen aan in de oven en zet dan de oven op 170 graden

- Regelmatig met het braadvocht over de kalkoen gieten voor een krokante   korst

- Reken op een 40 min gaartijd per kg (weeg je kalkoen vooraf om dit te bepalen)

- Na het braden uit de oven halen en 15 min laten rusten

- De jus gebruiken voor je saus en mengen met keukenroom en opwerken met enkele gekoelde boterblokjes. Vers gebakken Parijse champignons in de saus en kruiden met peper en zout volgens persoonlijke smaak.

- Als klassieke garnituur kun je voor kroketten, witloof, appel met veenbessen kiezen

- Zorg dat je alles zoveel mogelijk reeds op ovenschalen zet, zodoende je mee kan feesten met je gasten

Wijnsuggestie :

Rood: Marc Josten pinot noir Ahr Duitsland

Rood: Domaine Lou Doumont pinot noir Bourgogne Frankrijk (enkel te koop in onze fysieke winkel)


WILDRAGOUT MET VERSE KROKETTEN

Tips/weetjes van Benoît : 

- kies voor kwaliteitswild wat de smaak ten goede komt

- kruid het vlees met peper en zout vooraf 

- laat 2 uur op een zacht vuur sudderen

- bak de verse kroketten gedurende 4 à 5 minuten op 175 graden


Wijnsuggestie :

Rood: Nittardi Casanuova di Nittardi 'Vigna Doghessa' Toscane Italië

Rood: Raymond Usseglio 'Les Claux' Côte du Rhône Frankrijk


RACLETTE

Tips/weetjes van Benoît : 

- kies voor halfzachte kazen zoals een Zwitserse Gruyère

- Voorzie een 200 gr per persoon

- verwarm uw toestel een 15 tal minuten voor gebruik

- naast de kaas, kun je nog stokbrood en charcuterie voorzien

- wist je dat het woord raclette komt van het Franse woord Racler, wat              zoveel wil zeggen als schrapen

- Het recept ontstaan is in 1574 in het Zwitserse kanton Wallis


Wijnsuggestie :

Wit:  Jean Bourdy savagnin Jura Frankrijk

Rood: Vino Prior Lucas Habemus tinto Bairrada Portugal


GOURMET

Tips/weetjes van Benoît : 

- kies voor kwaliteit vlees, vis of vegetarische alternatieven

- voorzie voldoende groente (champignons, paprika, kerstomaten, groene asperges bv)

- verschillende sausjes op tafel (looksaus, cocktailsaus of wat je maar wil)

- Leuk is om salade te voorzien met pesto en mozzarella bv)

- Wat stokbrood en een gekookt krielaardappeltje mogen niet ontbreken

- Wat vetstof (olijfolie en boter), om de pannetjes mee in te smeren

- Je toestel 15 min vooraf opwarmen en de bovenplaat met wat zout bestrooien tegen het kleven


Wijnsuggestie :

wit:  Bodegas Pardevalles Carroléon Blanco Barricca Castilla y Léon Spanje

rood: Corte Sant’Alda Valpolicella Veneto Italië


FONDUE

Tips/weetjes van Benoît : 

  • Het woord fondue is afkomstig van het Frans ‘Fondre’
  • De kazen die in de zomer gemaakt werden en hard waren in de winter, werden gesmolten tot een soort kaassoep, samen met wat melk en kirsch
  • We hebben kaasfondue (gesmolten kaas + stokbrood), vleesfondue en visfondue, beide aanbakken in warme druivenpitolie etc.
  • Verwarm de olie tot 180 graden en doe de pot ongeveer ⅓ vol
  • Zorg ervoor dat je vleesstukken niet te groot zijn, zodat ze mooi gelijkmatig kunnen bakken

Wijnsuggestie :

kaasfondue: Thierry Drouin Mâcon-Villages Bourgogne Frankrijk

vleesfondue: Nittardi Ad astra Maremma Toscane Italië

visfondue: Aurore Dezat Sancerre ‘Les Chasseignes’ Loire Frankrijk



GEBAKKEN COQUILLES MET RISOTTO

Tips/weetjes van Benoît : 

  • Koop je coquilles in een gespecialiseerde vishandel in de buurt
  • Bak deze heel kort in hete olie, plaat of grillen is ook een optie
  • Stop deze maximum 3 tot 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
  • Stoof je risotto even in wat boter, sjalot en een teentje look
  • Giet beetje bij beetje wat visbouillon tot de risotto beetgaar is
  • Bak de boschampignons aan in wat sjalot en boter en doe wat fijngesnipperde bieslook erover na het bakken
  • Laat de champignons wat uitlekken op wat keukenpapier
  • Serveer deze naast de risotto, zodat je ten volle geniet van deze delicatesse

Wijnsuggestie :

Wit: Stift Göttweig Pfaffenberg riesling Kremstal Oostenrijk

Wit : Maison Lou Doumont Bourgogne blanc Frankrijk  (enkel te koop in onze fysieke winkel)

Kerstkaart/Ijstaart

Tips/weetjes van Benoît : 

  • bewaar de taart op een droge plaats
  • De ijstaart in de diepvriezer (20 min voor gebruik uithalen)
  • Voor de ijstaart je mes onder warm water stoppen en afdrogen, nadien onmiddellijk snijden

Wijnsuggestie :

Wit: Châteu Montdoyen ‘Femme je vous aime’ Monbazillac Zuid-Westen Frankrijk



Met deze blog willen we jullie wat inspiratie geven voor de komende feestdagen. Uiteraard heeft u misschien een prachtig familierecept of gaat u iets afhalen bij uw traiteur. Wij helpen jou graag in de perfecte wijn in combinatie, welkom in onze winkel of webshop. Als sommeliers gaan we net dat stapje verder om jou en je gasten zorgeloos te laten genieten van onze fijne wijnen tijdens de feestdagen. 

Santé! Santé! Santé! 

Laat het feest maar beginnen 🙂

 

 




Laat een boodschap achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.