FEESTRECEPT I witlooftaart met honing en geitenkaas

Een lokaal en verfijnd gerecht met Belgische witloof, ideaal als origineel voorgerecht op de feesttafel of een lichte, vegetarische maaltijd. Perfect te combineren met een iets vollere witte wijn uit onze selectie. 🍷

Passende wijnen:

Amastuola Bialento I Puglia I Italië

Pardevalles albarin Blanco I Léon I Spanje

Château St Jacques d'Albas I Minervois I Frankrijk

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 6 stronkjes grondwitloof
  • 1 vel bladerdeeg
  • 150 g zachte geitenkaas (indien je geen fan bent van geitenkaas, kan je dit vervangen door ricotta)
  • 2 el acaciahoning
  • 1 el balsamicoazijn
  • Verse tijm (een paar takjes)
  • 2 el echte boter
  • Zout en peper naar smaak 

Bereidingswijze:

  • Verwijder de harde kern van het witloof en snijd de stronken doormidden. Verhit de boter in een pan en bak het witloof goudbruin langs alle kanten, het witloof hoeft niet volledig gaar te zijn. Voeg de honing, balsamicoazijn, en tijm toe, en laat het zachtjes karamelliseren. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem. Verdeel het gekaramelliseerde witloof gelijkmatig over de bodem. Verkruimel de geitenkaas of ricotta eroverheen.
  • Bak de taart een 30-tal minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is, controleer tussenin door het prikken met een schilmesje of het witloof al dan niet gaar is
  • Haal de taart uit de oven, garneer met wat extra verse tijmblaadjes, en serveer warm.

Laat een boodschap achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.