RECEPT I citroen-kruidenkip met gegrilde groenten

In mei, wanneer de dagen langer en het weer warmer wordt, is de frisse en lichte citroen-kruidenkip met gegrilde groenten een ideaal gerecht. Het combineert de levendige smaken van citroen en kruiden met de subtiele rooksmaak van seizoensgroenten van de grill. Dit gerecht is niet alleen eenvoudig te maken, maar ook snel klaar, perfect voor een zonnige lentedag. Dit gerecht kan perfect binnen in de grillpan klaargemaakt worden maar evengoed buiten op de BBQ. Voor Dries is elke gelegenheid een goed moment om de barbecue aan te steken en heerlijke, smaakvolle gerechten te bereiden boven houtskool.

Ingrediënten:

voor de kip

  • 4 kipfilets of ontbeende kippendijen (nog iets smaakvoller)
  • 2 citroenen (sap en zestes)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • olijfolie
  • verse rozemarijn, fijngehakt
  • verse tijm, fijngehakt

voor de gegrilde groente

  • 1 courgette, in dikke plakken van +/- 1 cm
  • 1 rode paprika, in 8 gesneden
  • 1 gele paprika, in 8 gesneden
  • 1 grote rode rui, in grove ringen gesneden
  • 1 aubergine, in dikke plakken van +/- 1 cm
  • olijfolie
  • gehakte peterselie voor de afwerking

-> Je kan perfect de groenten aanpassen naar eigen voorkeur, perfecte begeleiders van dit gerecht kunnen zijn: witte/groene asperges, mini mais, baby-wortel, broccolini/bimi, ...

Bereiding:

  1. Maak de marinade voor de kip: In een kom, combineer citroensap en -rasp, fijngehakte knoflook, olijfolie, rozemarijn, tijm, zout en peper. Meng goed.
  2. Marineer de kip: Leg de kipfilets in een ondiepe schaal en giet de marinade erover. Zorg ervoor dat de kip goed bedekt is. Dek af en laat minstens 30 minuten in de koelkast marineren, of voor een intensere smaak, laat het een nacht staan.
  3. Meng de gesneden groenten met olijfolie, zout en peper, tot ze goed bedekt zijn. Gebruik voldoende olijfolie (vooral voor de aubergine)
  4. Verhit een grillpan op middelhoog vuur - dit kan ook perfect op de BBQ klaargemaakt worden!
  5. Grill de kip zo'n 7 minuten per kant, haal de kip uit de pan of van de BBQ en laat deze even rusten. Grill vervolgens de groenten in dezelfde pan tot ze zacht zijn en grillstrepen hebben, ongeveer 5-6 minuten per kant.
  6. Snijd de kip in plakjes en serveer met de gegrilde groenten op een schaal. Garneer met verse peterselie.

Dit gerecht is heerlijk licht en zit vol smaken, perfect voor de eerst warmere dagen van mei. Serveer eventueel met een frisse couscous- of quinoasalade voor een completere maaltijd. Geniet ervan!

Passende wijn:

Bij dit gerecht mogen elegante en sappige wijnen bovengehaald worden, maar toch met een licht kruidig karakter omwille van de gegrilde aroma's.

  1. Corte Sant'Alda garganega I Soave I Italië
    een iets rijkere en rondere witte wijn, met rijpe aroma's van kweepeer en wit steenfruit
  2. Les Davids marselan I Vaucluse I Frankrijk
    een fruitbom met een kruidig randje uit Zuid-Frankrijk van de Belgische familie Le Clercq
  3. Prior Lucas Habemus Tinto I Bairrada I Portugal
    Bourgondische stijl en klasse uit Portugal, één en al rood fruit met een subtiele aardse toets

Laissez un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approvés avant d'être affichés